perjantai 13. joulukuuta 2013

Kikkakolmoset kynsien leikkuuseen

Kun koiran kynsiä leikataan, kaksi tärkeintä asiaa ovat hyvät kynsisakset ja rauhallisuus.
Ai miksi kynsisaksilla on väliä? 
Huonot sakset aiheuttavat koiralle kipua ja epämukavuutta ja tästä johtuen kynsien leikkuusta tulee kerta kerralta ikävämpää ja vaikeampaa sekä koiralle että omistajalle. Et varmaan itsekään leikkaa kynsiäsi tylsillä saksilla, jotka repivät kynttä?
Kynsisaksien tulee olla leikkaavat, ei murskaavat ja leikkureiden tulee sopia leikkaajan käteen ja tuntua tukevilta.
Itse käytän koiran kynsien leikkuuseen Millersin saksia ja olen noihin enemmän kuin tyytyväinen. Pysyvät pitkään terävinä ja leikkaavat siististi.

Millers-kynsileikkurit

Rauhallinen ympäristö, koira sekä omistajan mielentila takaavat parhaan lopputuloksen. Mikäli omistajalla on kiire tai ajatus harhailee, hermoon leikkaamisen mahdollisuus suurenee. Myös koiran tulee olla jonkinlaisessa pedikyyri-moodissa: jos koira otetaan kynsitrimmiin kesken iltahepuleiden, hommasta ei tule lasta eikä sitä kuuluisaa toistakaan. 
Kun kynsien leikkaamistilannetta lähdetään harjoittelemaan, se kannattaa tehdä koiran ollessa mahdollisimman väsynyt (päiväunien aikaan tai lenkin jälkeen). Ympäristön tulee olla harjoitteluvaiheessa mahdollisimman virikkeetön, jolloin koiran huomio ei kohdistu liiaksi jonnekin muualle.
Aluksi koiraa tulee palkata tilanteessa paljon, jopa keskellä yhden kynnen käsittelyä. Tästä namittamista pidennetään yhteen kynteen, jonka jälkeen palkataan yhden tassun käsittelyn jälkeen. Kun homma on niin sanotusti taputeltu, koira palkataan jollain todella superilla. Jollekin se huippupalkka on makoisa siankorva ja toiselle palanen nakkia. Jos koira ei ole niinkään ruokapalkan perään, sen voi palkita myös leikin avulla.
Jos koira on jo ehtinyt oppia pitämään kynsien leikkaamista epämiellyttävänä, olisi hyvä ottaa tavaksi koskettaa kynsiä leikkureilla päivittäin (ts. ei leikkaamista) ja palkita koira jo pelkästään siitä, että leikkurit hipaisevat kynttä.

vasemmalla kynnet luonnollisesti, oikealla ojennettuna
etutassu, oikealla "kynnen ojentaminen"

Yksi tilanteen kulmakivistä on kynsienleikkaajan jämäkkyys. Älä pelkää tilannetta. Leikkaajan varmat otteet rauhoittavat myös koiraa.
Otteen tassusta tulee olla pitävä, muttei puristava. Opettele ojentamaan kynsi ulospäin painamalla kevyesti varpaan pohjasta, jotta näkisit kynnen paremmin (kuva yllä; oikealla). Jos koira rimpuilee, älä päästä irti. Koira ei saa oppia, että räpiköimällä pääsee pois tilanteesta. 
Mikäli koira on oppinut, että puremalla voi paeta kynsisaksia, älä pelkää käyttää kuonokoppaa. Koppa ei vahingoita koiraa millään tavalla, mutta suojelee leikkaajan sormia.

Useat jännittävät kynsien leikkaamista koiran satuttamisen pelossa. Toki kukaan ei halua tahallaan satuttaa rakasta lemmikkiään, mutta useimmiten koira ei edes huomaa, jos sakset lipsahtavat ja kynnestä alkaa vuotaa verta vaan ne reagoivat omistajan säikähdykseen.
Kotikonstina kynsiverenvuodon tukahduttamiseen voi käyttää mm. jääpalaa ja perunajauhoa. Verta voi vuotaa joskus paljonkin, mutta se kyllä tyrehtyy ajan kanssa. Ulkoilu saattaa saada kynnen vuotamaan uudelleen, joten tällöin koiralle kannattaa laittaa tassuun tossu tai muu suoja. Mikäli kynsi on repeytynyt enemmänkin (saa leikata todella pieleen, näin tapahtuu yleensä vain tapaturmaisesti koiran juostessa keppiin tms. ulkoillessaan), verenvuoto saatetaan joutua tukahduttamaan eläinlääkärillä polttamalla hermon päässä oleva verisuoni umpeen.

Takajalkojen kynnet

Milloin ne kynnet sitten pitää leikata?
Useimmiten kuulemani neuvo tähän on: kun kynnet alkavat, rapista lattiaan, ne kaipaavat saksimista. 
Oman empiirisen kokemukseni mukaan tähän kynsien äänekkyyteen/äänettömyyteen vaikuttavat kynsien kasvusuunta, koiran turkin pituus ja karvan laatu sekä lattiamateriaali.
Esimerkiksi sekä edesmenneen pinserin että Tyynen kynnet kyllä pitävät ääntä kotona (toki sitten pidemmät kynnet hieman enemmän ja eritavalla), mutta kuten kuvasta näkyy, kynnet eivät ole liian pitkät.
Yksi hyvä mittari omasta mielestä on se, että koiran kynnet eivät saa osua maahan sen seistessä lattialla.
Mitä useammin kynsiä leikataan, sitä lyhyempänä kynnet pysyvät. Ja vaikka koiran kynnet olisivatkin päässeet kasvamaan liian pitkiksi ahkeralla leikkaamisella hermo vetäytyy ja kynsi saadaan leikattua lyhyemmäksi ilman verenvuodatusta.

Kuvan suomennos Trimmauspalvelu Salong Black & Tan. Alkuperäinen kuva pet-expo.com.

Miksi kynnet on pidettävä lyhyinä? Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa aiheuttamalla asentovirheitä. Liian pitkä kynsi aiheuttaa koiralle kipua ja varpaat (ja myöhemmin myös ranteet) alkavat hakeutua väärään asentoon kivun välttämiseksi. Varpaiden väärä asento voi rasittaa muuta luustoa (kyynärät, polvet, lonkat, lavat, selkä) ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa ongelmia myös kehon muissa osissa. Kivun lisäksi liian pitkät kynnet lisäävät onnettomuusriskiä. Varsinkin kannuskynsien (koiran "peukalot") liian pitkäksi kasvaminen on koiralle vaarallista, koska kynsi/varvas voi vahingoittua.

Kuva: Midwest Italian Greyhound Rescue


Vaaleakyntisillä koirilla kynnen ydinosa voi näkyä hyvinkin kynnen läpi. Tummemmin pigmentoituneilla se ytimen näkeminen paljaalla silmällä on hieman haastavampaa. Ydintä voi metsästää valon avulla: laita taskulamppu kynnen toiselle puolelle ja ydin näkyy keskellä kynttä.
Ytimeen osumisen mahdollisuutta voi pienentää leikkaamalla kynnet mahdollisimman vähän kerrallaan. Kaikkea leikattavaa ei siis tarvitse rusauttaa keralla mäkeen vaan kynnet on hyvä rapsia lyhyemmiksi pikku siivuissa leikaten joka puolelta, jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman pyöreä. Lähellä ydintä kynnen sarveisaines muuttuu hieman pehmeämmäksi. Tätäkin oppii tarkkailemaan toistojen kanssa.
Aivan lopuksi kynttä voi pyöristää/lyhentää vielä viilalla. Ns. "loppuviimeistely" on tärkeää, jotta kynteen ei jäisi teräviä kulmia, jotka voisivat aiheuttaa vahinkoa koiralle itselleen (kynnen repeäminen, haava korvaan) tai muille (lähinnä hyppiessä voi tapahtua ihmisten naarmuttamista).

Toivotan kaikille onnistuneita pedikyyrihetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti