torstai 6. helmikuuta 2014

Hampaat

Koiran hampaat.. Kuinkas paljon niitä nyt pitikään olla aikuisella ja miltä se pennun suu näyttääkään?
Aikuisella koiralla pitäisi olla 42 pysyvää hammasta. 20 yläleuassa ja 22 alaleuassa. Pennulla "maitohampaita" on 28, koska sillä ei ole M-hampaita ja myös osa P-hampaista puuttuu.

Kun hampaita lasketaan/niistä raportoidaan, leuka on jaettu kahtia oikeaan ja vasempaan puoliskoon ja eri hampaita ilmaistaan sekä kirjaimin että numeroin.

Etuhampaita, eli I-hampaita (incisors), on kolme per puoli sekä ylä- että alaleuassa. Näitä merkitään yhdistelmällä I1-3.
Etuhampaiden jälkeen tulee kulmahammas (canine), joka merkitään joko yksinkertaisesti C-kirjaimella tai yhdistelmällä C1.
Seuravaaksi tulevat neljä premolaaria, eli P-hammasta (premolars). Vapaasti suomennettuna noita voisi kutsua "esi-poskihampaiksi" ja niistä on koiralle vähiten hyötyä, joten useiden rotujen rotumääritelmissä sallitaan muutaman P-hampaan puuttuminen. Premolaareja merkitään kirjainyhdistelmällä P1-4.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, tulevat molaarit (molars) eli poskihampaat. Yläleuassa niitä on kolme  puolellaan ja alaleuassa kaksi. Molaareista, eli M-hampaista, käytetään yhdistelmää M1-2 tai M1-3.

Koiralle ehdottomasti tärkeimmät hampaat ovat kulmurit ja etuhampaat, joita käytetään lihan repimiseen ja poskihampaat, joilla myös irrotetaan lihaa luista mutta myös hienonnetaan ruoka ennen nielemistä. Premolaarit osallistuvat myös ruuan hienontamiseen, mutta vähäisemmässä määrin kuin varsinaiset poskihampaat.

Täällä omien laskujeni mukaan olisi tulossa täysi purenta. Joskus voi käydä niin, että alaleuka on niin "kevyt" että sinne ei yksinkertaisesti mahdu tulemaan täyttä määrää P-hampaita.



Nyt olisi enää yksi maitohammas suussa ja se on toinen yläkulmuri. Toinen irtosi eilen, kun neiti askarteli luun parissa.

Tyyne ja hammaskalusto:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti