perjantai 27. joulukuuta 2013

Koirat ja uusivuosi

Kuva: Tommi Ekholm

Matti Whippetin Facebook-kuva on taas enemmän kuin ajankohtainen. Rakettien myynti on alkanut ja tämä tarkoittaa (ikävä kyllä) sitä, että satunnaisia paukahduksia alkaa kuulua siellä sun täällä.
Itse en raketeista niin perusta, mutten lähtisi niiden täyskieltoakaan ajamaan - ampuu ken tahtoo. Mutta olisi enemmän kuin mukavaa, jos niitä raketteja ammuttaisiin vain ja ainoastaan sallittuna ajankohtana.

Oma koira on vielä sen verran pieni, etten osaa sanoa mitä se moisesta melusta ja melkseestä sanoo. Toivottavasti ei mitään. Varmuuden vuoksi meillä kuitenkin vietetään uusivuosi sisätiloissa ja ulkoilut hoidetaan hyvissä ajoin ennen kuutta.
Monelle paukkuaralle koiralle uusivuosi tarkoittaa jopa viikkojen stressiä. Jo yksi ilta saattaa olla jollekin koiralle hyvin hyvin pelottava, saati sitten jos niitä paukkuja räiskitään päivätolkulla.

Ääniherkkyys on siitä ikävä ominaisuus, että se useimmiten alkaa näkyä/hankaloittaa arkea vasta vanhemmalla iällä. Esimerkkinä tästä mainittakoon, että nuorempi koira voi luonnetestissä saada ääniherkkyyttä testaavasta osiosta arvosanaksi +++, eli laukausvarma, mutta vanhemmiten alkaa reagoida ääniin ja reagointi voi mennä jopa sinne paniikin asteelle.
Paukkuarkuus on periytyvä ominaisuus, mutta joskus se voi olla myös seurausta ikävästä tapahtumasta - muun muassa tämän vuoksi itse en ikinä menisi koiran kanssa katsomaan ilotulitusta, koska silloin tällöin raketit eivät lennä taivaalle kuten pitäisi vaan räjähtävät maassa taikka lentävät vaakasuoraan, jolloin koira voi säikähtää pahastikin.
Myös ikääntyminen ja aistien heikkeneminen vaikuttaa ääniin reagoimiseen: mikäli koira ei näe tai kuule kunnolla, äänet voivat pelottaa. Näkökyvyn heikkenemisen takia koiran on hankalampi havaita äänen lähdettä ja kuulon heikkenemisen vuoksi kovat äänet ovat koiran mielestä "epänormaaleja".

Miten uuteen vuoteen kannattaa varautua koiran kanssa? Nämä koskevat myös niitä ääniin reagoimattomia tai ensimmäistä uuttavuotta viettäviä karvakorvia:
  • Pidä koira sisällä. Älä mene koiran kanssa katsomaan ilotulitusta!
    Koiran kuulo on paljon parempi kuin ihmisen, joten vaikka koira ei paukkeeseen reagoisikaan, niin ei se siitä takuulla nauti.
    Pahimmassa tapauksessa koira saattaa mennä paniikkiin ja päästä karkuun. Jokaisen vuoden alussa useita koiria jää pysyvästi kadoksiin (hukkuminen, paleltuminen kuoliaaksi) tai saa välittömästi surmansa (auton alle jääminen tms. onnettomuus) niiden säikähdettyä ilotulituksia.
  • Pyri käyttämään koira ulkona pidemmällä lenkillä jo hyvissä ajoin ennen kuutta. Illan aikana käytä koira vain hyvin lyhyillä pissatuksilla, jos on tarpeen.
  • Sulje verhot/sälekaihtimet & laita asunnon valot päälle.
  • Laita TV päälle ja/tai kuuntele radiota hieman normaalia kovempaa.
  • Anna koiralle jotain mielekästä pureskeltavaa. Asioiden/esineiden/ruuan pureskelu rauhoittaa koiraa.
  • Käyttäydy itse normaalisti! Koira peilaa omistajansa käytöstä hyvin paljon ja jos omistaja sätkyilee, niin koirakin alkaa ajatella, että tässä nyt olisi paniikin paikka.
 Jos koira pelkää uuttavuotta/kovia ääniä, edellä mainittujen lisäksi:
  • Koiralle olisi hyvä antaa "siedätyshoitoa" erilaisista äänistä ympäri vuoden. "Hui Kauhistus!" CD-levy on hyvä apuväline ääniherkän koiran siedätyshoidossa. Levyn voi ostaa mm. eri apteekeista, eläinlääkäriasemilta taikka käytettynä esimerkiksi huuto.netin tai vastaavan kautta.
  • Älä jätä koiraa yksin!
  • Tee koiralle pesä/siirrä koiran peti mahdollisimman äänieristettyyn/ikkunattomaan/sen itsensä mielestä turvalliseen paikkaan. Sauna tai kylpyhuone on usein sopiva paikka. Muita vaihtoehtoja ovat sängyn alunen tai sohvan taus. Koira tuntee olonsa turvalliseksi pesämäisessä/kolomaisessa paikassa (ts. seinät & katto), jossa se juuri ja juuri mahtuu olemaan. Pesän voi tehdä esim. koiran matkahäkistä taikka pahvilaatikosta laittamalla sen päälle peiton tms ja laittamalla jotain pohjalle pehmikkeeksi (peitto, vaatteita). 
  • Laita koiran pesäpaikkaan omistajan käytössä olleita vaatteita - varsinkin silloin, jos koira joutuu olemaan hoitopaikassa!
  • Thundershirt-paita auttaa monen koiran levottomuuteen. Paidan teho perustuu pieneen & jatkuvaan paineen tuntuun.
  • Feromonivalmisteiden (pistorasiaan kytkettävät haihduttimet, pannat) käyttö voi lieventää koiran stressioireita. Tuotteet tunnettiin ennen nimellä D.A.P, mutta nykyinen tuotenimi on ADAPTIL. Tuotteita voi ostaa joko apteekista, verkkokaupoista tai eläinlääkäriasemilta.
  • Jos koiran äänipelko on äärimmäistä/siihen ei voi vaikuttaa em. keinoin, eläinlääkäriltä voi hakea helpotusta ongelmaan rauhoittavien lääkkeiden avulla. Noudata eläinlääkärin antamia ohjeita/annostusta. Älä syötä koiralle ihmisille määrättyjä/tarkoitettuja lääkkeitä!

Jos vahinko pääsee kuitenkin tapahtumaan ja koira katoaa, toimintaohjeita saa puhelimitse Etsijäkoiraliiton Neuvontapuhelimesta numerosta 040 724 8614.
Lisäksi infoa löytyy seuraavilta sivustoilta:
Etsijäkoiraliitto ry
Karkurit.fi
Jälkikoirat ry
Suomen Kennelliitto

Rauhallista uuttavuotta ja onnea tulevalle vuodelle 2014!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti