lauantai 19. heinäkuuta 2014

Tyynen ja Aadan touhuja

 

Aada kasvaa kovaa kyytiä ja reipastuu entisestään. Itseluottamusta tältä piskuiselta koiralta löytyy kuin pienestä kylästä. Kasvun edistyessä narttujen luonne-erot tulevat entistä selkeämmin esille.



Luonteiltaan Tyyne ja Aada ovat kuin yö ja päivä - kuitenkin hyvällä tavalla. Kumpikaan ei ole siis ilmestyskirjan peto vaan hyviä koiria noista on kasvamassa. Tyyne oli ja on vieläkin rauhallista sorttia ja enemmän sellainen maailman ihmettelijä, kun taas Aada painaa jatkuvasti menemään satanen lasissa ja on muutenkin melkoinen tättähäärä.



Tyyne on luonteeltaan hieman pehmeä, muttei liian - asiat muistetaan, mutta niistä ei tehdä sen suurempaa numeroa. Aada taas on kaikkea muuta kuin pehmeä, ikävämpiä asioita ei paljoa jäädä muistelemaan ja kohta mennään uudelleen kokeilemaan jospa sittenkin... Esimerkkinä kompostiverkko: Tyyne kaatoi kompostiverkon päälleen ja oppi, että se saattaa kaatua päälle ja sitä ei kannata härkkiä - Aada taas kaatoi verkon uudelleen, uudelleen ja uudelleen.



Tyyne välttää pahasti sanomista hyvin pitkälle ja ei komentele muita koiria - Aada taas ilmaisee hyvin herkästi, jos jokin asia ei ole mieleen.
Silloin tällöin kotona on tilanne, jossa Tyyne haluaa olla rauhassa ja Aada vain härkkii ja härkkii. Tyyne koettaa komentaa pentua menemään muualle ja se toimii - sekunnin. Joskus siis omistajan pitää toimia erotuomarina ja laittaa Aada jäähylle.



Olen siis ottanut linjan, jossa en sen kummemmin koeta vaikuttaa kaksikon välisiin valtasuhteisiin. Luotan siihen, että nokkimisjärjestys syntyy luonnostaan. Uskon, että oma puuttuminen voisi olla jopa vahingollista laumadynamiikan kannalta. Toki toisen suoranaiseen kiusaamiseen puutun kyllä ja silloin käydään rauhoittumassa jäähyaitiossa.
Tyyne ei ole mielestäni "johtajatyyppiä", joten luulen että Aadasta tulee kaksikon määräävä osapuoli.



Tyyne oli äärimmäisen helppo pentu ja on varsin vaivaton edelleen ja Aada taas on hyvin menevä ja huomattavasti haastavampi.
Kummallakaan ei ole resurssiaggressiivisuuden piirteitä ja se on harvinaisen hyvä. Kumpikaan ei siis puolusta ruokaa, petipaikkaansa tai leluja, joten niistä tuskin tulee syntymään kärhämää.
Whippetin taustalta löytyy terrieriä ja Aadassa sitä puolta on tupsaus enemmän kuin Tyynessä.
Mielenkiintoista nähdä kuinka luonne-erojen kehitys jatkuu molempien vanhetessa.


Aada 11 viikkoa ja 5,3kg (Tyyne samassa iässä 5,5kg):


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti