sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Koiran ensiapu-/lääkepakkaus

Jokaisen koiranomistajan olisi hyvä varautua kysymykseen: "Mitä jos jotain sattuu?"
Koira voi katkaista jalkansa. Se voi syödä jotain sopimatonta. Se saattaa saada haavan ja haava saattaa vuotaa runsaasti.

Koirille on apteekeissa myytävänä ensiapupakkauksia, mutta itse olen kokenut kätevämmäksi koota pakkauksen itse.


Ensiksikin tarvitset jonkinlaisen pussukan, johon kokoat pakkauksen. Itse löysin omani kirpputorilta, kyseessä on alunperin jonkinlainen vauvanhoitopakkaukseksi tarkoitettu nyssäkkä.
Tärkeintä kuitenkin on, että pussiin mahtuu kaikki tarvittava ja että pinta on suht kestävää materiaalia. Tuon kuvassa olevan pakkausmallin eduksi lasken pienen säilytyskoon ja sen, että tavarat pysyvät hyvässä järjestyksessä.

Mitä pakkaukseen sisälle? Seuraavaksi listaus meidän ensiapu/lääkepakkauksemme sisällöstä:
*Desinfiointiainetta
-Betadine ja Septidin käyvät mainiosti. Betadine tulee laimentaa ennen käyttöä, jotta se ei ärsytä ihoa.
*Bacibact
-Saatavana joko voiteena tai pulverina. Haavahoitotuote
*Erilaisia sidetarpeita
-Erikokoisia sideharsorullia, liimasidettä, haavataitoksia sekä teippiä. Teippinä itse suosin Leukoplastia, pysyy hyvin vauhdissa mukana.
Erillistä painesidepakkausta en itse koe tarvitsevani. Painesiteen voi luoda helposti käyttämällä lähes mitä tahansa objektia (esim. sideharsorulla, kivi..). Painesidettä tehdessä tärkeintä on tehdä sidoksesta oikeasti tarpeeksi tiukka, mutta samalla on varmistettava verenkierron riittävyys ääreisosissa. Verenkiertoa voi tarkastella mm. tunnustelemalla tassun lämpötilaa sekä katsomalla varvasvälien väriä.
*Sakset
-Saksien olisi hyvä olla tylppäpäiset, itsellä ei siis ihan esimerkilliset
*Kumihanskoja & pinsetit + kuumemittari
-Näitä on aina hyvä olla matkassa. Joskus haavasta saattaa joutua poistamaan lasia tms. Jos koiralta joutuu mittaamaan lämpöä, itse käytän kumihanskan voideltua (!) sormiosaa suojaamaan kuumemittaria - kumihanska saattaa vääristää mittaustulosta hieman, mutta heitto ei ole iso.
*Ruutta
-Jos koira ripuloi ja ei juo tarpeeksi, vaarana on kuivuminen. Ruutan avulla koiraa voi juottaa, mikäli on tarpeen
*Hiilitabletit
-Mikäli koira on syönyt lääkeaineita/myrkkyä, hiilitabletit ovat hyvä ensiapu. Ole kuitenkin aina yhteydessä eläinlääkäriisi, mikäli epäilet myrkytystilaa
*Jos vatsa menee sekaisin...
-Akuutin ripulin varalle meillä on etukäteen ostettuna Canikur-tabletteja sekä elektrolyyttitasapainon säilyttämiseksi Nutrisal-jauhetta.
*Matolääkkeet
-Koira pitää madottaa pari kertaa per vuosi ja pentu mahdollisesti useammin, joten matolääkkeen pitäminen varastossa ei ole huono vaihtoehto

Kesäaikaan matkassa on hyvä pitää kyytabletteja. Näitä ei kuitenkaan suositella annettavaksi kyyn puremiin vaan ampiaisen/mehiläisen pistoihin. Mikäli kyy puree koiraasi, vie koira eläinlääkäriin. Jos eläinlääkäriin on pitkä matka, voit kysyä saako koiralle antaa kyytabletin - älä kuitenkaan lääkitse ominpäin, jotta kortisoni ei peitä puremasta aiheutuvan reaktion voimakkuutta.

Muuta tarvittavaa, jotka itse olen havainnut tarpeellisiksi asioiksi/esineiksi ovat punkkipihdit (kaikenmaailman lenkkimalleja olen kokeillut, mutta kyllä ne pinsettimäiset ovat ehdottomasti parhaat), säilötty tankoparsa (mikäli koira syö jotain terävää, parsan pitäisi "koteloida" esine ja tämä ehkäisee suolen seinämien vaurioitumista) ja lehmien tissirasva eli Tummeli (varsinkin kaupunkiolosuhteissa anturat saattavat kuivua teiden suolauksen takia ja Tummeli kosteuttaa kuivuneita alueita ja kuivuu suht nopeasti). Lisäksi oksennuttamiseen myrkytystilanteissa sopii tavallinen pöytäsuola: tässäkin on syytä olla tarkkana - jos koira on syönyt jotain terävää tai syövyttävää ainetta, oksettaminen on ehdottomasti kielletty!

Oman ja päivystävän eläinlääkärin puhelinnumeroiden tulisi olla helposti löydettävissä ja sen vuoksi ne kannattaakin laittaa vaikka paperille ja paperilappu pakkauksen sisälle. Jos on lähdössä vieraalle paikkakunnalle, niin paikkakunnan päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero on hyvä selvittää etukäteen. Hädän hetkellä on ikävää, jos puhelinnumeron löytämiseen tuhraantuu kallisarvoista aikaa.

Linkkejä liittyen koiran ensiapuun:
Kaikenkarvaiset ystäväni - ohjeita koiran elvytyksestä, toiminnasta tukehtumistilanteessa jne.
Eläinlääkäriasema Reviiri - ensiapuohjeita yleisimpiin tilanteisiin
Taigalta - koiralle vaaralliset ruoka-aineet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti