torstai 16. tammikuuta 2014

Koiranäyttelyt


Koiranäyttelyharrastus on asia, joka jakaa ihmisten mielipiteitä melkoisesti: osa pitää "näyttelyhumusta" ja osaa homma ei kiinnosta ollenkaan.
Omasta mielestä näyttelyt ovat vain yksi koiraharrastuksen muodoista ja mikäli koiralla ja omistajalla on hauskaa, niin en näe mitään syytä miksi tuota ei voisi harrastaa. Toki oman koiran näyttelymenestys on aina mukava asia, mutta itselle se ei ole koskaan ollut tärkeintä. Näyttelyt ovat paljon muutakin kuin ruusukkeita ja pokaaleita: näyttelyiden kautta olen itse tutustunut moneen koiraharrastajaan sekä kokenut koirien kanssa hauskoja ja ikimuistoisia hetkiä.
Näyttelyissä näkee myös useita eri rotuisia koiria ja myös "turistina" (ts. katsojana) näyttelyistä voi saada paljonkin irti. Itse kuvaan koiria jonkin verran ja näyttelyt ovatkin oiva paikka kartuttaa kuvaustaitoja sekä kuvata harvinaisempia koirarotuja omiin kuva-arkistoihin.


Erilaiset näyttelyt:

On olemassa erilaisia "näyttelytyyppejä", jotka voidaan jakaa karkeasti virallisiin ja epävirallisiin. Virallisia näyttelyitä ovat kansainväliset (KV) ja kaikkien rotujen (KR) koiranäyttelyt sekä ryhmä- (RN) ja erikoisnäyttelyt (E). Epävirallisia näyttelyitä ovat pentunäyttelyt (EPN) ja Open Showt.
Listan menneistä ja tulevista näyttelyistä löydät Kennelliiton tapahtumakalenterista.

Maailman suurimpia koiranäyttelytapahtumia ovat Birminghamissa järjestettävä Crufts, Westminster New Yorkissa ja Maailman Voittaja-koiranäyttely (järjestäjämaa vaihtuu vuosittain). Muita mainitsemisen arvoisia näyttelyitä ovat  Euroopan Voittaja, Pohjoismaiden Voittaja sekä tietysti eri maiden omat Voittaja-näyttelyt.
Useita isoja näyttelyitä streamataan nykyisin suoraan internettiin, jolloin näyttelyä voi katsoa ilmaiseksi kotoa käsin. Itse olen useana vuotena seurannut mm. Cruftsia näyttelyn omalta Youtube-kanavalta.
Tänä vuonna Maailman Voittaja järjestetään Helsingissä ja vaikkei omaa koiraa kehään veisikään, niin turistiksi lähteminen on varmasti koirista kiinnostuneille antoisa ja mukava kokemus.

Säännöt, kehien kulku yms:

Koiranäyttelyyn osallistuvan koiran on oltava rokotettu, rekisteröity ja tunnistusmerkitty. Lisäksi koiran on oltava terve ja loishäätöjen on oltava tehty asianmukaisesti. Useat lääkeaineet luetaan dopingiksi ja koiran omistajan on otettava selvää käytettyjen lääkkeiden varoajoista.

Koiranäyttelyissä tuomari arvostelee jokaisen koiran verraten sitä rodun rotumääritelmään.
Jokainen yli 9kk ikäinen koira saa sekä sanallisen arvostelun, että laatuarvosanan (laatuarvosanoja merkataan tietyillä väreillä, jotka mainitsen alempana). Lisäksi nykyään näyttelyissä arvioidaan myös koiran luonnetta.

Laatuarvosanat:
ERI = erinomainen, punainen
EH = erittäin hyvä, sininen
H = hyvä, keltainen
T = tyydyttävä, vihreä
HYL = hylkäys, harmaa
-koira hylätään mm. mikäli se on aggressiivinen tai se omaa rotumääritelmän mukaan hylkäävän virheen
EVA = ei voida arvostella, ruskea
-ko. arvosana annetaan mm. jos koiran liikkeitä ei voida arvostella (jatkuva hyppiminen, ontuminen tms) tai jos koira on sairas


Koirat osallistuvat näyttelyissä eri luokkiin ja jokaisella koiralla on oma numeronsa, joka koiran esittäjällä tulee olla näkyvillä kehässä ollessa. Jokaisessa luokassa on tietyt kriteerit, jotka koiran tulee täyttää, jotta se voi osallistua kyseiseen luokkaan:
PEN = pentuluokka:
*5-alle 7kk (vain epävirallisissa näyttelyissä tai erikoisnäyttelyissä)
*7-alle 9kk
-pentuluokissa koira saa sanallisen arvostelun, mutta ei laatuarvosanaa. Tuomari voi jakaa lupaavalle pennulle kunnipalkinnon (KP, violetti). Pentuluokkaan osallistuva koira ei osallistu muihin kuin pentukehiin.
JUN = junioriluokka, 9kk-alle 18 kk
AVO = avoin luokka, +15 kk
VAL = valioluokka, +15kk
-koiran tulee olla jonkun maan muotovalio. Suomessa koira voi valioitua täyttäessään 2 vuotta (24kk).
KÄY = käyttöluokka, +15kk
-koiralla tulee olla rodulta vaadittu käyttötulos (mm. haukku- tai luolakoe)
VET = veteraaniluokka, +8 vuotta

Kilpailuluokassa (ts. vähintään EH:n saaneet koirat kilpailevat omassa luokassaan luokkasijoituksesta: esim. AVO -> AVK1, AVK2 & JUN -> JUK1, JUK2 jne.) tuomari voi jakaa ERIn saaneille koirille tai osalle niistä SA:n (sertifikaatin arvoinen, vaaleanpunainen). Kilpailuluokassa neljän parhaan joukkoon sijoittuneet SA:n saaneet koirat osallistuvat paras uros/paras narttu kehään, jossa jaetaan myös sertifikaati/sertifikaatit (SERT, Suomen sertifikaati + CACIB, kansainvälinen sertifikaati) sekä vara-sertifikaati/t (VA-SERT, VA-CACIB).

Kilpailuluokkien sijoitukset ja niitä vastaavat värit:
1. = punainen
2. = sininen
3. = keltainen
4. = vihreä


Paras narttu ja paras uros kilpailevat toisiaan vastaan rotunsa parhaan-palkinnosta (ROP) ja toiseksi sijoittunut saa vastakkaisen sukupuolen parhaan-palkinnon (VSP). Rotunsa parhaat jatkavat ryhmän paras-kilpailuun (RYP) , josta jokaisen FCI-ryhmän parhaat jatkavat Best In Show-kehään (BIS).

Koiranäyttelyissä jaettavat ruusukkeet ja niiden värit:
ROP = punakeltainen
VSP = valkovihreä
SERT = sinivalkoinen
VA-SERT = vaaleansininen
CACIB = valkoinen
VA-CACIB = oranssi


Jotta koirasta tulisi Suomen muotovalio, sen on saatava kolme sertifikaatia kolmelta eri tuomarilta ja viimeinen näistä on saatava koiran täytettyä 2 vuotta (24kk).
Koiran valioituessa sille jaetaan punavihreä MVA-ruusuke.

"Yksilöluokkien" lisäksi koira voi osallistua kasvattaja- (KAS) tai jälkeläisluokkaan (JÄL). Kasvattajaluokassa koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia (ts. saman kasvattajanimen alaisia) ja jälkeläisluokassa saman uroksen tai nartun jälkeläisiä.
Kasvattaja ja jälkeläisluokassa jaetaan pentuluokan tapaan vain sanallinen arvostelu ja kunniapalkinto. Em. luokkiin osallistuakseen koiran on saatava yksilöluokassa vähintään EH.

Näyttelysäännöt voi lukea täältä.
Kennelliiton tapahtumissa noudatetaan antidopigsääntöjä. Osallistumisen kieltävät lääkeaineet ja niiden varoajat voi tarkistaa antidoping lääkelistasta.


Mitä kehässä tapahtuu ja miten toimitaan?

Ennen kehän alkua kehäsihteeri kerää osallistuvat koirakot kehään ja asettaa heidät numerojärjestykseen.
Tämän jälkeen tuomari aloittaa arvostelun. Yleensä kehä lähtee liikkeelle sillä, että tuomari käy jokaisen koiran luona katsomassa nopeasti yleisilmettä, jonka jälkeen hän pyytää kehään osallistujia kiertämään kehän koiran ravatessa esittäjän vasemmalla (ts. sisemmällä) puolella.
Seuraavaksi seuraa yksilöarvostelu, jossa jokainen koira vuorollaan menee tuomarin "syynättäväksi": tuomari tunnustelee koiran kroppaa (lihakset, kiinteys) ja tarkastaa hampaat (hampaiden määrä, purenta). Uroksilta tarkistetaan myös kivesten laskeutuminen. Lisäksi tuomari kysyy koiran iän (huomaa, että osa tuomareista ei arvostele suomeksi, joten varaudu vastaamaan kysymykseen englanniksi).
Lisäksi tuomari tarkastelee koiraa etäämmältä, jolloin esittäjän tulee pitää koiraa paikoillaan ja koiran tulisi seistä mahdollisimman "edustavasti".
Tuomari pyytää useimmiten myös esittäjää näyttämään koiran liikkeitä myös yksilöarvostelun aikana, jolloin usein kehä kierretään ympyrän muodossa kerran-pari ja tämän lisäksi tuomari voi katsoa etu- ja takaliikkeet pyytämällä koirakkoa liikkumaan kehän poikki edestakaisin.
Kun yksilöarvostelu on ohi, koira saa laatuarvosanan ja sen jälkeen kehät jatkuvat aiemmin kuvaamallani tavalla.


Mitä mukaan näyttelyyn?

Näyttelyreissulle olisi hyvä ottaa mukaan ainakin seuraavat asiat:
-koiran rekisteripaperit/kopio niistä
-rokotustodistus
-näyttelyhihna (ja panta) - pantaosan kannattaa olla koiran kanssa samaa väriä, jolloin koira ei näytä "katkeavan" vaan kaula näyttää yhtenäiseltä
-koiran näyttelynumero
-numeropidike (hakaneula, kuminauha tai numeropidikkeeksi tarkoitettu hihatasku tai klipsipidike)
-vettä ja juomakuppi
-kakkapusseja (!!!)
-koiralle nameja/ruokaa, omistajallekin kannattaa ottaa mukaan jotain evästä
-makuualusta tai häkki rauhoittumista varten
-käteistä (pikkupurtavan tai näyttelyluettelon ostaminen + useissa näyttelyissä myydään koiratarvikkeita, kortti ei aina käy maksuvälineeksi tai yhteyksissä voi olla häiriöitä)

Edellä mainittujen lisäksi mukaan kannattaa ottaa myös paljon iloista mieltä, jotta näyttelypäivästä tulisi mukava kaikille osallistujille. Onnea ja menestystä kehiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti