maanantai 27. tammikuuta 2014

Whippetin villit värit - Osa 2: Musta ja sininen

Kuten edellisessä osassa totesin, whippeteillä on melkoinen värikirjo. Aloitetaanpa esittely siis mustasta ja sinisestä.
Mielestäni on loogista kertoa niistä samassa postauksessa, sillä musta ja sininen eroavat toisistaan vain D-lokuksen kautta. Mustalla genotyyppi on DD tai Dd ja sininen on dd. Sininen on siis mustan haalistumaväri.

Molemmilla väreillä - sekä mustalla että sinisellä - voi olla myös maski, mutta koska maski on "peruspigmentin" kanssa samaa väriä, se ei näy. Maskillisuuden aiheuttaa dominantti alleeli E-lokuksessa.
Kaksi mustaa koiraa voi siis jättää maskillisia tai maskittomia jälkeläisiä. Jos jälkeläisillä on maski, joko toinen tai molemmat vanhemmista ovat maskillisia ja jos jälkeläiset ovat maskittomia, niin ovat molemmat vanhemmatkin.

Sekä mustassa että sinisessä värin sävy vaihtelee jonkin verran ja tähän vaikuttaa myös karvapeitteen paksuus ja karvan pituus. Lisäksi yleisilmeeseen vaikuttaa se, esiintyykö koiralla ennen aikaista tai iän mukanaan tuomaa harmaantumista.

Musta

 Mimi Chill's Beauty In Black - Kuva: Anna Reponen

Mimi Chill's Princess Of China - Kuva: Anna Reponen

Taraly Black Panther - Kuva: Anna Reponen

Just Nosy Willow - Kuva: Heli Poikonen

Sökövintin CG Herran-Terttu - Kuva: Jenni Rautavuori

Sininen

Amanda Mannering, UK

Sherri Gibson

Mimi Chill's Hetken Tie On Kevyt - Kuva: Anna Reponen

Just Nosy Emerald - Kuva: Heli Poikonen

Lou Simmonds

Sarah Whoriskey, Irlanti
Jatzarin Blue Dream - Kuva: Reeta Viljanen

Sekä sinisen että mustan värisillä koirilla esiintyy laajojakin valkoisia merkkejä, mutta valkomerkkisyyteen keskityn enemmän sitä koskevassa osassa.


----

Sarjan kaikki osat voi lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti