maanantai 27. tammikuuta 2014

Whippetin villit värit - osa 1

Anna Reponen
Sain hiljattain idean esitellä whippettien eri värejä ja niiden monimuotoisuutta. Tätä varten minun täytyi taas turvautua internetin ihmeelliseen maailmaan ja pyytää ihmisiltä kuvia tätä pikku projektia varten. Yllätyin itsekin, sillä kuvia tuli hetkessä mieletön määrä ympäri maailmaa ja haluankin tähän alkuun kiittää kaikkia kuvansa tätä varten lahjoittaneita!
Kuvien yhteydessä on mainittu lahjoittajan/kuvaajan (ja mahdollisesti koiran) nimi kuvan haltijan niin halutessa.

---

Amanda Mannering, UK
Whippet on mielestäni (muun muassa) sen vuoksi vallan mainio rotu, koska rotumääritelmä ei rajoita värikirjoa.
"Kirsu: Musta, sinisillä koirilla sinertävä, maksanruskeilla maksanruskea, isabellan ja kermanvärisillä sekä muilla haalistuneen värisillä koirilla minkä tahansa värinen paitsi vaaleanpunainen. Vain valkoisilla ja kirjavilla koirilla sallitaan laikullinen ns. perhoskirsu, joka ei kuitenkaan saa olla täysin pigmentitön"

Silmät: Soikeat ja kirkkaat; ilme on hyvin valpas.

Karva: Hienolaatuista, lyhyttä ja tiivistä. 

Väri: Kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja"
     
                           -Rotumääritelmä
Rotumääritelmä ei siis rajaa pois mitään värejä turkin taikka silmienkään osalta. Ainoastaan kirsun osalta vaaditaan pigmentoitumista. Kaikki väriyhdistelmät ovat sallittuja, koska whippeteissä ei esiinny merleä ja CDA:ta ("sinisen koiran tautia") ilmeisesti hyvin vähän.
Eli jos vastaan tulee whippet, jossa on merkkejä merlestä, se ei ole puhdasrotuinen vaan merle tulee jostain muualta.

Tässä esimerkki merlestä lurcherista (vinttikoirasekoitus), jonka toinen vanhemmista on whippet x saluki ja toinen englanninvinttikoira x collie. Merlen on siis tultava collielta, koska sitä ei esiinny myöskään salukeissa tai greyhoundeissa:

Amanda Harvey

Tässä värejä koskevassa sarjassa en niinkään keskity genetiikkaan vaan siitä voi lukea lisää värigenetiikka-sarjasta. Sarjan ensimmäiseen osaan pääset täältä (kaikki värigenetiikkaa koskettavat aiheet löytyvät täältä) klikkaamalla tästä pääset varsinaiseen värigenetiikka-sarjaan. Mikäli koet tarvetta kerrata kaikki lokukset, klikkaa tästä. (Toistaiseksi) viimeinen, eli 13. osa käsittelee lähinnä whippettien värigenetiikkaa ja värien periytymistä, mutta aiemmissa osissa käsittelen aihetta yleisellä tasolla.
Sivuan genetiikkapuolta jonkin verran tässäkin värejä koskevassa sarjassa, mutta se ei ole pääpainopisteenä.

Jenni Rautavuori

Pikainen kertaus whippetin väreistä lokusten suhteen:
  • A-lokus: tiettävästi whippetit ovat genotyypiltään aina ayay, eli soopeleita (fawn) ja resessiivimustaa ei esiinny
  • K-lokus: kaikki alleelit esiintyvät, eli koira voi olla dominanttimusta, brindle tai resessiivinen ei-musta
  • B-lokus: b-alleeli (ruskea) ilmeisesti esiintyy, mutta on hyvin harvinainen
  • D-lokus: d-alleeli esiintyy rodussa, eli musta voi haalistua siniseksi. Genotyypin dd-koira yhdistettynä bb-genotyyppiin tarkoittaa, että lopputuloksena on isabellan värisiä koiria, mutta tämä on hyvin hyvin harvinaista.
  • E-lokus: maskillisuuden ja maskittomuuden lisäksi whippeteillä esiintyy ilmeisesti myös e-alleelia, eli resessiivikeltaiset (tai resessiivikeltaiset, miten haluaa asian ilmaista) ovat mahdollisia joskin hyvin harvinaisia.
  • G-lokus: harmaantuminen on syytä erottaa ennen aikaisesta harmaantumisesta ts. mikäli maski harmaantuu, kyse ei ole G-lokuksesta. Ns. "silver fawn"-koirat voivat olla harmaantuneet G-alleelin vaikutuksesta, mutta tämä selviää vain koiran syntymäväristä.
  • M- ja H-lokus: whippeteillä ei esiinny merleä, joten H-lokuksella ei ole merkitystä
  • S-lokus: kokonaan värittyneiden koirien lisäksi whippeteillä esiintyy runsaasti laajoja valkoisia merkkejä, joten S-lokuksessa on oltava ainakin S- ja sp-alleeli. si- ja sw-alleelin olemassa olo ylipäätään on epävarmaa, joten en voi sanoa onko niitä whippeteillä vai ei. Ainakin rodussa esiintyy myös manttelivärityksen näköisiä koiria. Whippetit harvemmin ovat äärimmäisen valkoisia, joten sw-alleelin olemassaolo on mielestäni epätodennäköistä ja valkoisuuden aiheuttaisi jokin muu edellä mainituista. Tosin nyt törmäsin myös useamman kokovalkoisen whippetin kuvaan (kiitokset tarkkasilmäiselle lukijalle!), jonka jälkeläisissä on myös hyvin hyvin valkoisia koiria, joten pyörrän puheeni ja uskon, että joissain sukulinjoissa tosiaan voi olla tuota äärimmäistä valkoisuutta aiheuttavaa alleelia.
  • T-lokus: Tickingiä (laikkuja/täpliä/pisteitä) esiintyy satunnaisesti, joten rodulla on T-alleeli.

Gregory Conterio, US

Sama suomeksi, kiitos?
  • Whippeteillä esiintyvät värit: musta, sininen, brindle, sinibrindle, fawn ja hyvin harvinainen dun.
  • Rodussa on maskillisia ja maskittomia yksilöitä.
  • Merle-väriä ei esiinny
  • Valkoisten merkkien laajuus vaihtelee välillä ei yhtään-hyvin laajat valkoiset merkit/alueet
  • Joillain koirilla esiintyy dalmatialaisen kaltaista pilkutusta

Tommi Ekholm

 ---

Sarjan muut osat voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti