maanantai 27. tammikuuta 2014

Whippetin villit värit - Osa 4: Fawn

Värigeneettisesti oikea termi whippetin fawn väritykselle on joko soopeli (genotyyppi ayay) tai resessiivikeltainen (genotyyppi ee), riippuen mustan pigmentin esiintymisestä.
Sävyjä on monia erilaisia ja ne vaihtelevat vaaleasta tummaan ja usein fawneja kutsutaankin väriin viittaavalla nimellä mm. creme, punainen, ruskea jne. Kuitenkin näillä kaikilla sanoilla viitataan koiran keltaiseen pigmenttiin.

Soopelin ja resessiivikeltaisen koiran erottaa siitä, että resessiivikeltaisella ei ole lainkaan mustia karvoja. Kirsu, huulet ja luomet voivat olla pigmentoituneet mustalla, ruskealla tai sinisellä/harmaalla riippuen koiran mustaan pigmenttiin vaikuttavista lokuksista. Resessiivikeltaisella koiralla ei siis voi olla näkyvää maskia vaan mikäli maskigeeni löytyy, se "piiloutuu" ilmiasussa samalla tapaa kuin mustalla tai sinisellä koiralla, koska ee-koiralla kaikki musta pigmentti muuttuu keltaiseksi.

Osalla fawneista, joilla on diluutiogeeni, mustat karvat ovat dilutoituneet sinisiksi ja taas bb-genotyypin koirilla musta on muuttunut ruskeaksi.

Kuten kaikkien muidenkin värien kohdalla myös fawnilla voi esiintyä valkoisia merkkejä ja sillä, onko koira soopeli vai resessiivikeltainen, ei ole vaikutusta koska valkoinen karva on täysin pigmentitöntä.
Jos koira on keltaisen pigmentin osalta hyvin vaalea ja sillä on myös valkoiset merkit, voi näyttää siltä että koira olisi kokonaan valkoinen. Kuitenkin useimmiten jonkinlainen sävyero on havaittavissa.

Fawn
Zootsuits Lonely Hearts

Scheik's Comando

Gaselle's Get On

Gregory Contario

Sattuman Teerenpeli - Kuva: Heidi Björkman

Bestie's Jäätelökesä - Kuva: Heli Poikonen

Besties Sås-Djuret - Kuva: Heli Poikonen

Jenni Rautavuori

Jenni Rautavuori

Jenni Rautavuori

Silentkaze Cooloceanbreeze - Jenni Rautavuori

Katie Bigpie, US

Vi'waun Ingemar

Vi'waun Ingemar

Meri Hallikainen
Riina Tuominen

Riina Tuominen

Infamous Caspian-X - Kuva: Kirsi Aalto

---

Muut sarjan osat löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti